Vanaf 16 jaar mag je de eerste stappen gaan zetten richting een autorijbewijs. Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op met een rijbewijs. Ben je nog geen 18, maar heb je wel al een compleet rijbewijs, dan mag je met 2todrive alsnog de weg op in Nederland. 2todrive betekent dat je samen rijdt met een coach.

Vanaf welke leeftijd

  • Vanaf 16 jaar mag je op voor het theorie-examen. Een positieve uitslag is 1.5 jaar geldig.
  • Vanaf 16.5 jaar mag je beginnen met rijles. Als je een tussentijdse toets wil afleggen, dan mag dat ook vanaf 16.5 jaar.
  • Vanaf 17 mag je op voor je praktijkexamen. Hiervoor moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen.
  • Vanaf 16.5 mag je een begeleiderspas aanvragen. Deze heb je nodig als je voor je 18e jouw rijbewijs wilt ophalen. Zonder begeleiderspas krijg je het rijbewijs niet mee.
  • Vanaf 18 mag je met rijbewijs rijden zonder begeleiderspas en coach. Je hoeft hiervoor geen nieuw rijbewijs aan te vragen. Heb je het rijbewijs nog niet aangevraagd bij de gemeente? Dan heb je hier vanaf je 18e ook geen begeleiderspas meer voor nodig.
  • Vanaf 27 jaar en met minimaal 5 jaar een Nederlands rijbewijs kan je zelf coach worden. Nu kan je een andere bestuurder begeleiden in zijn of haar opstart.

Jouw coach/begeleider

Jouw coach rijdt met je mee als je de weg op gaat. Het is de bedoeling dat hij of zij jou gaat begeleiden in de eerste zelfstandige kilometers als chauffeur. Je mag maximaal 5 mensen opgeven als coach op jouw begeleiderspas, bedenk daarom goed wie dit zijn.

Allereerst moet een coach jou goed kunnen begeleiden op de weg. Je hebt rijexamen gedaan en het is niet meer nodig om een instructeur te hebben die kan remmen als jij het niet doet. Wel moet de coach jou kunnen ondersteunen. Hij of zij moet voldoende ervaring hebben op de weg om jou tips te kunnen geven waar nodig. Een coach moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands autorijbewijs (B), minimaal 27 jaar oud zijn en in Nederland wonen (geregistreerd in Nederlandse Basisregister personen, BPR).

Daarnaast moet een coach jou ook kunnen helpen met een verantwoorde rijstijl. Hij of zij moet zichzelf veilig gedragen in het verkeer. Heeft de persoon bijvoorbeeld een onrustige rijstijl, dan moet je je afvragen of het verstandig is om hem of haar als coach naast jou in de auto te hebben. Een coach mag dan ook tenminste 4 jaar geen grote verkeersovertredingen hebben gehad  (geen strafrechtelijke veroordeling voor verkeersovertreding), geen alcohol of gedragscursus hebben gekregen en geen ongeldigheidsverklaring van het rijbewijs zijn opgelegd vanwege rijvaardigheid of rijgeschiktheid.

Ook een coach die regelmatig tijd heeft om mee te rijden is handig. Met een sportmaatje of collega waarmee je iedere week samen kunt rijden, bouw je veel ervaring op. De kans dat jouw tante uit Groningen/Limburg langskomt om met jou een rondje te rijden is meestal klein. Een coach hoeft geen eigen auto te hebben maar ook dit is vaak gemakkelijker.

Als laatste, de vriend die hoopt dat jij hem na iedere avond stappen naar huis brengt is ook geen goede coach. Zowel jij als jouw coach mogen namelijk niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen welke het rijden kunnen beïnvloeden. Er wordt ook van jouw verwacht om je coach hierop aan te spreken. Jij kunt namelijk ook je rijbewijs kwijt raken als jouw coach gedronken heeft.

Voor mensen met een WRM pas (rijinstucteurs) of met een buitenlands rijbewijs gelden andere regels.

Pas aanvragen

De begeleiderspas vraag je online aan. Eerst moet de coach via zijn of haar eigen DigiD aangeven jouw coach te willen zijn. Daarna kan jij via jouw eigen DigiD een begeleiderspas aanvragen. Je hebt minimaal 1 en maximaal 5 coaches. Een begeleiderspas bestellen kost € 25. Wil je later toch nog iemand anders toevoegen als coach? Dan vraag je een nieuwe begeleiderspas aan.

Tip: Vraag of jouw rijinstructeur of een toekomstige coach een keer mee mag met jouw rijles. Zo kan de coach ook zien wat goede tips zijn. Sommige rijscholen bieden ook een opfriscursus met korting aan voor (toekomstige) coaches.