Voor het halen van je bromfietsrijbewijs moet je een theorie- en praktijkexamen afleggen. Hierbij is het, net als bij het personenautorijbewijs (B), nodig dat je slaagt voor het theorie-examen voordat je praktijkexamen mag doen. Het theorie-examen mag je alvast halen als je 15,5 jaar bent. Als je slaagt voor zowel theorie als praktijk, krijg je een rijbewijs categorie AM. Heb je al een Nederlands autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A)? Dan heb je geen bromfietsrijbewijs nodig. In deze situatie wordt de AM van het bromfietsrijbewijs namelijk automatisch bijgeschreven op je rijbewijs. Dit betekent dat je met een autorijbewijs of motorrijbewijs ook op een bromfiets mag rijden.

Wat mag ik rijden

Het examen voor de bromfiets(AM) leg je af op een bromfiets. Als je slaagt, mag je op zowel een brommer als in een brommobiel rijden. Je kan ook een los examen afleggen op een brommobiel. Heb je een brommobielrijbewijs (AM4), dan is deze alleen geldig voor voertuigen met 3 of 4 wielen.

Brommobiel

Met een brommobiel moet je op de rijbaan rijden. Je mag niet op het fietspad rijden. Op autowegen, autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer mag je ook niet rijden. De maximumsnelheid van een brommobiel is 45 kilometer per uur, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Een brommobiel moet (net als een bromfiets) verzekerd zijn en een kenteken hebben. Een gordel of goedgekeurde helm is ook verplicht.

Bromfietsrijbewijs in het buitenland

Je kunt niet zomaar met je bromfietsrijbewijs in het buitenland deelnemen aan het verkeer. Let dus op als je met een bromfiets (of ander motorvoertuig) naar het buitenland gaat. In sommige landen buiten de Europese Unie heb je een internationaal rijbewijs, een vertaling van je huidige rijbewijs in meerdere talen, nodig om aan het verkeer deel te kunnen nemen met een motorvoertuig. Over het bromfietsrijbewijs zijn internationaal geen afspraken gemaakt. Bromfietsrijbewijzen van verschillende landen worden onderling niet erkend, daarom heeft het geen zin deze op te nemen in het internationale rijbewijs. Voor de regels in het land waar jij heen wil, kan je het beste contact opnemen met jouw verzekeraar of met de ambassade van het betreffende land.

Bromfietsrijbewijs vervangt bromfietscertificaat

Het bromfietscertificaat is sinds 1 oktober 2009 komen te vervallen. Heb je deze niet omgeruild voor een brommerrijbewijs, dan mag is deze inmiddels ook niet meer geldig. Om weer te mogen rijden in een brommer of brommobiel dien je opnieuw examen te doen bij het CBR.

Ook voor een brommer of scooter is het verplicht om een verzekering af te sluiten. Kijk daarbij niet alleen naar de premie, maar ook naar wat de dekking is. De mensen van Blaak kunnen jou hier goed bij helpen.

wat mag ik rijden