Iedereen die zich bij het Centraal bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aan wil melden voor een rijexamen zal een gezondheidsverklaring in moeten vullen. Aan de hand van deze vragenlijst wordt bepaald of je veilig met een voertuig de weg op kan. In de vragenlijst worden lichamelijke en geestelijke belemmeringen benoemd welke de rijvaardigheid kunnen bemoeilijken. Heb je zelf twijfels over een belemmering? Dan is het verstandig om dit met jouw rijschool of dokter te delen voordat je begint met de rijlessen. Op deze manier voorkom je dat je niet op examen kan.

De verklaring

De gezondheidsverklaring vul je in via MijnCBR. De aanvraag doe je via jouw DigiD waardoor de persoonlijke gegevens beschermd blijven. Als je nog geen DigiD met sms-code hebt dan zul je deze dus moeten aanvragen. Het is ook mogelijk om een papieren gezondheidsverklaring te halen bij het CBR of de gemeente. Voor een gezondheidsverklaring betaal je € 37.80 (op papier komen hier extra administratiekosten bij). Het geld wordt gebruikt voor de analyse, maar ook voor advies over eventuele aanpassingen van een voertuig. De aanpassingen zelf worden niet betaald door het CBR.

Onderzoek

Het kan zijn dat het CBR aan de hand van de test verder onderzoek wil laten verrichten naar hoe de situatie jou persoonlijk beïnvloedt. Daarvoor schakelen zij de hulp in van een medisch specialist. In sommige gevallen kan dit ook jouw eigen specialist zijn. Kosten voor een medisch specialist worden niet door het CBR vergoed. Advies over aanpassingen in een voertuig zijn wel gratis. Bij twijfel kan het CBR jou ook tijdelijke goedkeuring geven. Hierna is dan een nieuwe gezondheidsverklaring nodig.

Aanpassingen

Het kan zijn dat het CBR bepaalt dat je alleen in een auto met aanpassingen mag rijden. In dat geval is het rijbewijs alleen geldig met deze aanpassingen. Ook voor het rijexamen heb je een auto nodig die hieraan voldoet. De aanpassingen worden met een code op het rijbewijs vermeld. Iedere code staat voor een specifieke aanpassing. Op je rijbewijs komt dus ook niet te staan waarom je deze aanpassing nodig hebt.

Rijschool kiezen

Als je een advies hebt van het CBR, kan je ook gaan lessen. Hiervoor zal je in de meeste gevallen op zoek moeten naar een rijschool die jou hierin ondersteunt. Dit kan een instructeur betekenen die meer of andere uitleg geeft, maar ook zijn er rijscholen met een aangepaste lesauto. Omdat de keuze in het aantal rijscholen kleiner is, kan het verstandig zijn om contact te zoeken met met een rijschool. Zij kunnen jou tips geven en weten alvast dat jij hiermee bezig bent. Het kan wel verstandig zijn om te wachten met lessen totdat je de definitieve uitslag van het CBR-onderzoek hebt ontvangen.

Rijtest

Met een auto met aanpassingen is het ook belangrijk om te kijken of de aanpassingen passend zijn. Als je ongeveer 10 rijlessen hebt gehad, kan je terug naar het CBR. Zij kijken of de aanpassingen in de auto in jouw situatie de juiste ondersteuning bieden. Tijdens deze test wordt gekeken of je goed kunt sturen, remmen en gas geven. Ook wordt gekeken of je snel genoeg kunt reageren op verkeerssituaties. Zo wordt beoordeeld of je na de nodige rijlessen zelfstandig en verantwoord als automobilist aan het verkeer kunt deelnemen. De rijtest vindt altijd plaats in de buurt van jouw woonplaats. Verloopt deze rijtest naar wens dan krijg je van het CBR een bewijs dat alles medisch en praktisch akkoord is.

Examen

Heb je voldoende rijlessen gevolgd en denkt je instructeur dat je ervaring genoeg hebt om aan het verkeer deel te nemen? Dan vraag je het examen aan. Het praktijkexamen dat je moet afleggen, verloopt hetzelfde als de reguliere praktijkexamens. In het verkeer moet uiteraard iedereen aan dezelfde rijvaardigheidseisen voldoen. Wel is de examinator op de hoogte van de aanpassingen. Dit biedt de examinator achtergrondinformatie waarmee hij objectief kan blijven.