Praktijkexamen

De beheersing van het voertuig en de omgang met verkeer wordt getest in een praktijkexamen. Het theorie-examen en de gezondheidsverklaring moeten tijdens het examen geldig zijn. Dit is het laatste examen voordat je zelfstandig de weg op mag. Voor het praktijkexamen van een personenauto (B) is de minimale leeftijd 17 jaar.

Vooraf

Je hebt genoeg rijlessen gevolgd en denkt dat je klaar bent voor een praktijkexamen, voordat je dit examen kan aanvragen moet je een aantal dingen geregeld hebben:

  • Je moet een geldig theorie-examen hebben. Dit betekent passend bij het voertuig en minder dan 1.5 jaar oud.
  • Je moet een gezondheidsverklaring insturen. Deze vertelt of je lichamelijke of geestelijke beperkingen hebt welke de rijvaardigheid mogelijk kan beperken. Deze verklaring blijft 1 jaar geldig.
  • Jij moet jouw rijschool machtigen om een praktijkexamen aan te mogen vragen. Een rijschool machtigen doe je door met je DigiD in te loggen bij het CBR.
  • De verwachting van jouw rijvaardigheid moet reëel zijn. Is de examinator het hier niet mee eens en moet hij jouw examen onderbreken, dan wordt je 6 weken uitgesloten van herkansen. Normaliter kan dit vanaf 2 weken na examen.

De aanvraag voor een praktijk examen wordt gedaan door jouw rijschool. De rijschoolbranche streeft ernaar om binnen 7 weken een praktijk examen in te kunnen plannen. Per stad kan de wachttijd verschillen.

Het praktijkexamen

Je hebt genoeg rijlessen gehad en vandaag is het praktijk examen. Voordat je vertrekt pak je jouw identiteitskaart of paspoort en vul je een zelfreflectie formulier in. Als je een tussentijdse toets hebt afgelegd, dan neem je dit formulier ook mee.

Afhankelijk van wat je hebt afgesproken, wordt je opgehaald door jouw rijschool of ga je zelfstandig naar het CBR toe. In een rijles vooraf kan je alvast je spiegels goed zetten en nog een laatste tip krijgen. Wel kan het vermoeiend zijn om 2 uur achter elkaar te rijden als je dit niet gewend bent. Overleg vooraf ook of jouw rijinstructeur meerijdt tijdens het examen.

Bij het CBR wacht je op de examinator. Hij controleert jouw identificatie en vraagt of je er klaar voor bent. Buiten zal hij of zij jou nog vragen om een nummerbord op afstand op te lezen en om de motorkap te openen. Vervolgens ben je klaar om te vertrekken.

Tijdens de rit zal de examinator routeaanwijzingen geven. Ook zal je een stukje zelf moeten rijden met navigatie. Hij zal ook vragen om een parkeeropdracht uit te voeren. Wees niet bang om een foutje te maken, de examinator zal vooral kijken naar het totaalplaatje. Met goede voertuigbeheersing en kijkgedrag heb je alsnog de mogelijkheid om te slagen.

Na de rit loop je samen met de examinator naar binnen en krijg je de uitslag. Hij of zij zal vragen hoe je het zelf vond gaan en eventueel nog wat tips geven.

Ben je geslaagd? Dan kun je naar het gemeentehuis om jouw rijbewijs aan te vragen! Bij veel gemeenten moet je hiervoor online een afspraak maken. Vergeet niet om een geschikte pasfoto, een geldige identificatie en, als je hebt, je huidige rijbewijs mee te nemen. Meestal kost een rijbewijs rond de € 40.

Zodra je je rijbewijs opgehaald hebt mag je de weg op. Wij wensen je veel veilige kilometers!

Als je af en toe een bril draagt, dan is het verstandig om deze tijdens het autorijden ook op te zetten. Het is belangrijk dat je jouw omgeving onderweg goed kan zien. Bij het praktijkexamen zal de instructeur ook aan jou vragen om een nummerbord op afstand voor te lezen.