Tussentijdse toets
Tijdens een rijexamen moet je in korte tijd laten zien dat je goed kunt inspelen op het verkeer en dat je een goede voertuigbeheersing hebt. Daarna hoor je of dit genoeg is geweest om een rijbewijs te mogen aanvragen. Veel mensen zijn hiervoor erg zenuwachtig. Een tussentijdse toets heeft een andere insteek. Het is wel een officieel examen bij het CBR, maar verkeerd doen kan je hier niet.
Spannend
Ben je zenuwachtig over hoe een praktijkexamen verloopt, dan is het aan te raden om een tussentijdse toets te volgen. De instructeur zal een rondje met je meerijden en kijken of hij jouw nog tips kan geven. De stappen zijn hetzelfde als bij een praktijkexamen, echter kan je hierbij niet slagen of zakken.
Nadat je een tussentijdse toets hebt afgelegd en nog wat tips hebt gekregen van de examinator, ga je met jouw rijschool aan de slag om de laatste dingen te verbeteren. Later ga je op voor het werkelijke praktijkexamen. Omdat je al hebt meegemaakt hoe het examen in elkaar steekt, hoef je minder zenuwachtig te zijn. Het slagingspercentage voor het praktijkexamen is dan ook hoger bij mensen die ook een tussentijdse toets hebben gevolgd.
Vrijstelling
De tussentijdse toets leg je af als je ongeveer ¾ van je aantal verwachte lessen hebt gehad. Op dat moment moet je dus al goed om kunnen gaan met jouw voertuig. Zakken voor de tussentijdse toets, dat kan niet. Wel is het mogelijk om voor het praktijkexamen personenauto (B) en auto met aanhanger (BE) vrijstelling te krijgen voor de bijzondere verrichtingen. De examinator zal daarbij kijken of je op een veilige manier kunt omdraaien of parkeren.