Vrachtwagen
Als je kiest voor een beroep als vrachtwagen- of buschauffeur, heb je een extra rijbewijs nodig. Als vrachtwagenchauffeur heb je rijbewijs C nodig en als buschauffeur rijbewijs D. Voor een beroepschauffeur is het ook nog noodzakelijk dat ‘code 95’ op het rijbewijs vermeld staat. Uiteraard zijn de rijbewijzen C en D verschillend, dus ook de examens. Voor beide rijbewijzen doe je dus apart examen.
Rijbewijs C (vrachtwagen)
Het rijbewijs voor een vrachtwagen bestaat uit een theorie- en praktijkexamen. Het theorie-examen bestaat uit 2 delen:
- Het theorie-examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid deel 1, verkeer & techniek. Je krijgt 50 meerkeuzevragen die jouw kennis toetsen van de verkeersregels, technische aspecten en veiligheid. Als je minimaal 17 jaar bent mag je dit onderdeel afleggen. Na het behalen van dit onderdeel krijg je een certificaat met een geldigheid van 2 jaar.
- Het theorie-examen voor het rijbewijs C deel 2, administratie. Voor dit onderdeel moet je 40 meerkeuzevragen beantwoorden over administratie. Ook hiervoor geldt een minimale leeftijd van 17 jaar en ook dit certificaat blijft 2 jaar geldig. Binnen deze 2 jaar dien je het praktijkexamen voor het rijbewijs C af te leggen.
Meteen na afloop van deze theorie-examens krijg je te horen of je geslaagd bent. Zo ja, dan kun je beginnen met je praktijkexamen. Dit examen vereist de nodige kennis en inzicht. Je begint met de controle van papieren en technische aspecten van het voertuig. Daarna ga je de weg op, je rijdt zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Heel belangrijk hierbij is dat je de bijzondere verrichtingen onder de knie hebt. Je moet bijvoorbeeld een bocht achteruit laten zien. Natuurlijk moet je de examinator overtuigen van jouw rijstijl en laten zien dat je de beheersing hebt over het voertuig. Een ander onderdeel van het praktijkexamen is het navigatie rijden. Hierbij krijg je van de examinator een plaats door, waar je zelf naartoe moet rijden met behulp van een kaart of navigatiesysteem. Geen paniek als je de plaats van bestemming niet weet te bereiken! Het gaat erom dat je laat zien hoe verantwoordelijk en zelfverzekerd je met de route, het verkeer en het voertuig om kan gaan.
Een aantal belangrijke zaken die je niet mag vergeten mee te nemen naar het praktijkexamen:
- Een geldig rijbewijs B
- Een wettig en geldig legitimatiebewijs
- Geldige theorie-examens
- Indien je minder dan een maand geleden je theorie-examen hebt afgelegd: een uitslagformulier van de theorie-examens
- De oproep van het praktijkexamen
- Een kaart of navigatiesysteem voor de navigatieopdracht
Nadat je het praktijkexamen met goed gevolg hebt afgelegd ben jij de trotse bezitter van het rijbewijs C! Wil je ook nog een aanhanger achter de vrachtauto vervoeren? Dan moet je ook het extra rijbewijs E achter C halen.
Er zijn veel verschillende soorten rijbewijzen voor het besturen van vrachtwagens. Zo heb je aparte certificaten nodig voor bijvoorbeeld het rijden met gevaarlijke stoffen of voor het vervoeren van vee. Voor meer informatie hierover kun je de website van het CBR raadplegen.
Rijbewijs D (bus)
Voor het busrijbewijs leg je ook een theorie- en praktijkexamen af. Het praktijkexamen verloopt hetzelfde als het praktijkexamen voor rijbewijs C. In het theorie-examen zit echter een verschil.
Code 95
Wil je rijbewijs C en/of D beroepsmatig gaan gebruiken? Dan zijn de examens niet zonder slag of stoot. Je moet behoorlijk wat testen ondergaan. Volgens een Richtlijn van de Europese organisatie heeft een beroepsmatige bestuurder van zowel een autobus als van een vrachtauto, de zogenaamde Richtlijn vakbekwaamheid nodig. Deze Richtlijn komt als ‘code 95’ op je rijbewijs te staan en is 5 jaar geldig. Om deze code op je rijbewijs te krijgen moet je, naast de zojuist beschreven examens, ook een theorie-examen vakbekwaamheid C en/of D deel 3 administratie behalen. Daarnaast moet je een praktische toets C en/of D afleggen en een toets besloten terrein C en/of D of toets simulator C en/of D. Als beroepschauffeur dien je verschillende nascholingen te volgen om ‘code 95’ op je rijbewijs te behouden. Bij het CBR kun je terecht voor het volgen van verschillende nascholingen.
Leeftijd
De leeftijd waarop je een vrachtwagen mag gaan besturen (met of zonder code 95) is 18 jaar. Als je beroepsmatig een bus wilt besturen, dan kun je ook vanaf 18 jaar hieraan beginnen. Er kunnen dan wel extra eisen gesteld worden als alleen binnen Nederland rijden of alleen een vaste route rijden. Ben je niet van plan te gaan werken als buschauffeur/chauffeuse ook dan is het mogelijk een rijbewijs D te halen. Hiervoor geldt een minimumleeftijd van 24 jaar. Voor een rijbewijs D1 (bus tot 16 passagiers) geldt een minimumleeftijd van 21 jaar.